economie

Netflix steelt show op beurs

Door ANP - 18 oktober 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenbeurzen kleurden dinsdag groen. Netflix stal de show in New York met een flinke koerssprong, na verrassend sterke kwartaalcijfers. Ook andere bedrijfsresultaten, bijvoorbeeld van UnitedHealth en Goldman Sachs, zorgden voor optimisme bij beleggers.

De Dow-Jonesindex eindigde de sessie 0,4 procent in de plus op 18.161,94 punten. De bredere S&P 500 won 0,6 procent tot 2139,60 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq sloot 0,9 procent hoger op 5243,84 punten.

Netflix kreeg er 19 procent aan beurswaarde bij, dankzij een onverwacht sterke aanwas van abonnees in het afgelopen kwartaal. Vooral buiten de Verenigde Staten wist de aanbieder van internettelevisie veel nieuwe klanten te strikken.

Sterkste stijger

UnitedHealth was verreweg de sterkste stijger in de Dow. De zorgverzekeraar voorziet voor het hele jaar betere resultaten dan waar in eerste instantie van uit werd gegaan en won vervolgens 6,9 procent. Goldman Sachs werd met een plus van 2,2 procent beloond voor een sterke winstgroei in de afgelopen maanden. Net als concurrerende banken zoals JPMorgan Chase (plus 0,8 procent) en Citigroup (plus 0,8 procent) deed Goldman vooral goede zaken bij de handel in obligaties.

Technologieconcern IBM was minder trek en zakte 2,6 procent. Zowel de omzet als de winst van ‘Big Blue’ viel afgelopen kwartaal lager uit dan een jaar eerder. United Continental worstelde in het derde kwartaal opnieuw met overcapaciteit en de sterke dollar, waardoor de omzet daalde. De luchtvaartmaatschappij noteerde toch 1,2 procent hoger.

Harley-Davidson

Ook de cijfers van Harley-Davidson en Philip Morris International werden positief ontvangen, ondanks een terugval in de motoren- en sigarettenverkoop. De fondsen sloten respectievelijk circa 9 en 1 procent in de plus. Farmaceut Johnson & Johnson zag de verkopen wel hoger uitvallen, maar verloor niettemin bijna 3 procent.

Verder kende pizzabezorger Domino’s Pizza opnieuw een goed kwartaal, het aandeel steeg bijna 5 procent.

De prijs van Amerikaanse olie dikte 0,9 procent aan tot 50,38 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent duurder bij 51,77 dollar per vat. De euro was 1,0979 dollar waard, tegen 1,0994 bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.