economie

‘Nordea blijft azen op ABN AMRO’

Door ANP - 23 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Scandinavische bank Nordea heeft een fusie met ABN AMRO nog niet uit het hoofd gezet. Tegen Finse media meldde Nordea-topman Björn Wahlroos dat een combinatie van de twee banken ,,heel goed zou kunnen werken”.

Een eerdere toenaderingspoging van de Zweden begin deze maand werd door ABN Amro en de Nederlandse staat afgewezen. Volgens Wahlroos heeft hij tot twee keer toe zijn interesse duidelijk gemaakt. Door samen te gaan zouden de banken onder meer stappen kunnen maken op het gebied van digitalisering.

Nordea zou daarbij het hoofdkantoor naar Nederland willen verplaatsten. Wahlroos heeft autoriteiten vaker gewaarschuwd voor een verhuizing van het hoofdkantoor uit Stockholm om te ontsnappen aan de strenge Zweedse regelgeving. Daarnaast wil de Zweedse regering financiële transacties meer gaan belasten. Door de nieuwe maatregel die in 2018 moet ingaan, staan volgens critici 16.000 banen in de financiële sector op de tocht.

Geleidelijke verkoop

Nordea is veel groter dan ABN AMRO. Bij de bank met hoofdkantoor in Stockholm werken ongeveer 30.000 mensen. Het ligt voor de hand dat Nordea bij de fusie de dominante partij zou worden. Pogingen om de gesprekken te hervatten, worden echter pas na de verkiezingen in maart gedaan, aldus Wahlroos.

Kort na de eerste berichten over de vermeende interesse van Nordea in ABN AMRO zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem nog dat de Nederlandse regering een voorkeur houdt voor de geleidelijke verkoop van aandelen ABN AMRO via de beurs. Maar ook de mogelijkheid van een onderhandse verkoop staat volgens hem open.