economie

‘Overname NXP roept vragen op’

Door ANP - 27 oktober 2016

DEN HAAG (ANP) – De overname van chipfabrikant NXP door het Amerikaanse Qualcomm roept veel vragen op bij vakbond CNV Vakmensen. ,,Er loopt nog een reorganisatie, deze overname verstoort allerlei lopende processen�’, aldus bestuurder Arthur Bot. Hij vraagt zich af welke gevolgen dit op langere termijn heeft voor de continuïteit van het bedrijf en de werkgelegenheid in Nederland.

CNV Vakmensen wil dat NXP de reorganisaties van de afgelopen tijd ,,op een normale manier�’ gaat afronden. Bij het voormalige Philips-onderdeel verdwenen sinds de verzelfstandiging volgens CNV al veel banen. ,,De werknemers krijgen nu te maken met de zoveelste verandering. Wat betekent dit voor allerlei lopende veranderingsprocessen? Gaat dat allemaal weer overhoop?�’, zo vraagt het personeel zich volgens de bond af.

FNV Metaal wantrouwt de overname van NXP en de gevolgen daarvan voor de werknemers. ,,In eerste instantie geeft NXP aan ons aan dat er geen juridische of economische gevolgen zijn voor het Nederlandse NXP en dat er ook geen ontslagen zullen vallen, maar ik ben daar nog niet zo zeker van�’, aldus bestuurder Gerald Maenen. ,,Beide bedrijven produceren chips en het is nog niet duidelijk in hoeverre er dubbelingen zijn en of dat gevolgen zal hebben voor de Nederlandse tak van NXP of de toeleveringsbedrijven.”