economie

Parijs wil treinenfabriek met order redden

Door ANP - 04 oktober 2016

BELFORT (ANP) – De Franse regering bestelt in de oude treinenfabriek van Alstom in Belfort een heleboel treinen om de industrie in deze Oost-Franse plaats te behouden. Het dagblad Le Monde meldde dit dinsdag en betitelde de reddingsorder van naar schatting een half miljard euro als ,,barok en kostbaar”. Andere media zijn ook kritisch over ,,het klussen van de staat”, dat mogelijk geen oplossing voor de wezenlijke problemen van de Franse industrie biedt.

Maar president Franois Hollande wil in het jaar voor de presidentsverkiezingen tegen elke prijs voorkomen dat een industrie van naam en faam die er in 1879 het licht zag, ten onder gaat. Treinen worden er al sinds 1928 gebouwd, maar het concern Alstom kondigde vorige maand aan daarmee op te houden.

Alstom-spoorwegbaas Henri Poupart Lafarge wil zijn industriële complex stroomlijnen en de activiteiten in Belfort in 2018 naar de Alstom-fabrieken in Reichshoffen (Elzas) overhevelen.