economie

Sligro en Lighting omlaag op Damrak

Door ANP - 20 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs toonde donderdag een vlak beeld. Beleggers zijn in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de toelichting daarop van ECB-president Mario Draghi. Sligro en Philips Lighting gingen onderuit na handelsberichten.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur vlak op 454,61 punten. De MidKap stond 0,1 procent lager op 669,81 punten. De graadmeter in Londen zakte 0,2 procent, Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,1 procent.

Lighting, het voormalig verlichtingsonderdeel van Philips, zakte 2,7 procent. Het bedrijf denkt dat de terugkeer naar een positieve vergelijkbare omzetgroei langer zal duren dan verwacht, door slechtere marktomstandigheden in enkele Europese landen, het Midden-Oosten en Turkije.

Sligro

Groothandels- en supermarktbedrijf Sligro speelde bij de middelgrote fondsen 2,6 procent kwijt. De onderneming verwacht dat de winst dit jaar lager zal uitkomen dan de recordwinst een jaar eerder.

Air France-KLM was lijstaanvoerder in de MidKap en steeg 3,9 procent. Concurrent Lufthansa verhoogde woensdagavond zijn prognose voor heel het jaar en schoot daarop in Frankfurt 8 procent omhoog. Ook andere luchtvaartbedrijven stonden in de plus, zoals Ryanair, easyJet en International Airlines Group.

Euro

In de AEX stonden ArcelorMittal en Aegon bovenaan, met plussen van rond de procent. Aalberts en Gemalto zakten het hardste, met respectievelijk 1,3 procent en 1,2 procent.

Elders in Europa kwam een keur aan bedrijven met handelsberichten naar buiten. Voedingsmiddelenconcern Nestlé (min 0,9 procent) verlaagde zijn doelstelling voor de autonome omzetgroei. Farmaceut Roche profiteerde in het derde kwartaal van goede verkopen van zijn twee belangrijkste producten tegen borstkanker. Het aandeel daalde desondanks 0,1 procent.

De prijs van Amerikaanse olie zakte 1 procent naar 51,07 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper bij 52,18 dollar per vat. De euro was 1,0970 dollar waard, tegen 1,0962 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.