economie

Techfondsen kleuren Wall Street

Door ANP - 27 oktober 2016

NEW YORK (AFN) – De aandelenbeurzen in New York kleurden donderdag in het laatste handelsuur lichtrood. Beleggers op Wall Street verwerkten weer een grote stroom aan kwartaalcijfers. Onder meer Ford, Tesla, ConocoPhillips en Twitter openden de boeken. Verder stond de Nederlandse chippproducent NXP in de belangstelling. Het Eindhovense bedrijf wordt ingelijfd door zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent lager op 18.183 punten. De brede S&P 500 verloor 0,2 procent tot 2134 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 0,6 procent tot 5216 punten.

Vooral techbedrijven stonden in de belangstelling. Allereerst was er het nieuws op het overnamefront. Qualcomm is bereid circa 47 miljard dollar neer te leggen voor NXP. Door de beoogde overname ontstaat een chipbedrijf met een jaaromzet van meer dan 30 miljard dollar. Qualcomm zag zijn beurswaarde als gevolg van de aankondiging 3,6 procent stijgen. NXP won 0,6 procent tot 99,27 dollar. Dat is ruim onder het overnamebod van 110 dollar per aandeel.

Twitter

Verder stond Twitter (min 0,3 procent) in de belangstelling. Het bedrijf wist met zijn omzet en winst het afgelopen kwartaal voor het eerst in tijden de verwachtingen van analisten te overtreffen. Ook maakte Twitter bekend ongeveer 9 procent van zijn banen te schrappen. Wel verdampte een eerdere koerswinst.

Ook werd met een schuin oog gekeken naar de koersen van Amazon, Alphabet en LinkedIn, die nabeurs met cijfers komen.

Tesla

Tesla stond eveneens in de belangstelling. De maker van elektrisch aangedreven auto’s zette onverwachts een kwartaalwinst in de boeken en werd daarvoor in eerste instantie door beleggers fors voor beloond. Van de eerdere winst van 4 procent was nog 0,7 procent over.

Ook Ford wist de schijnwerpers op zich gericht. De autobouwer kampte onder meer met een grote terugroepactie en zwakkere verkopen op zijn Amerikaanse thuismarkt en zag zijn winst halveren. Beleggers zetten daarop het aandeel 1,7 procent lager. Verder kwamen olieconcern ConocoPhillips (plus 5,7 procent), Colgate-Palmolive (min 1,1 procent) en pakketbezorger UPS (min 0,8 procent) met cijfers naar buiten.

De euro was 1,0902 dollar waard, tegen 1,0909 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 49,63 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg 0,7 procent tot 50,34 dollar per vat.