economie

TomTom maakt uitglijder op Damrak

Door ANP - 13 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam is donderdag flink lager geopend. De handel stond onder druk door tegenvallende handelscijfers uit China, waardoor de zorgen over de zwakkere wereldhandel nieuw leven werden ingeblazen. Op het Damrak ging TomTom hard onderuit na een omzetwaarschuwing. De cijfers van Unilever werd eveneens negatief ontvangen.

De AEX-index noteerde kort na aanvang 1,2 procent lager op 445,12 punten. De MidKap daalde onder druk van TomTom met 0,6 procent tot 660,83 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden 0,8 tot 1,2 procent in.

TomTom ging 6,6 procent onderuit in de MidKap. Het bedrijf meldde dat de Europese vraag naar navigatiekastjes de afgelopen tijd sterker onder druk stond dan voorzien. Daarom wordt de omzetverwachting voor heel 2016 verlaagd van 1,05 miljard naar 980 miljoen euro. De winstprognose voor 2016 blijft wel intact.

Unilever (min 2 procent) maakte bekend dat de omzet in het derde kwartaal stabiel is gebleven op 13,4 miljard euro. Het concern had te maken met negatieve wisselkoerseffecten en zag de verkoopgroei in Azië afzwakken.