economie

‘Topman NXP verdient fortuin bij overname’

Door ANP - 28 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – Topman Rick Clemmer van de Eindhovense chipproducent NXP kan 428 miljoen dollar opstrijken door de voorgenomen overname van zijn bedrijf door het Amerikaanse Qualcomm. Dat heeft Het Financieele Dagblad becijferd. Omgerekend gaat het om ruim 391 miljoen euro.

Het voor Nederlandse begrippen extreem hoge bedrag komt de 65-jarige Amerikaan toe als hij zijn aandelenpakketten en toegekende optierechten verzilvert als de transactie is voltooid.

Volgens de zakenkrant laat Clemmer daarmee andere bazen van overgenomen Nederlandse bedrijven ver achter zich. Tot nu werd de lijst aangevoerd door topman Jan Bennink van babyvoedingsbedrijf Numico. Hij ontving in 2007 bij elkaar 63 miljoen euro voor zijn opties en aandelen toen Numico werd ingelijfd door het Franse Danone. Ook kreeg Bennink destijds nog een vertrekbonus van 4,4 miljoen euro.

De overname van NXP, de vroegere chiptak van Philips, is een van de grootste van een Nederlands bedrijf ooit. Qualcomm hangt aan NXP, dat genoteerd is aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, een prijskaartje van omgerekend 43 miljard euro.

NXP wilde niet reageren op het bericht.