economie

‘Veel banken blijven zwak bij hogere rente’

Door ANP - 05 oktober 2016

WASHINGTON (ANP) – Veel Europese banken hebben zulke grote problemen dat verder economisch herstel en een hogere rente niet genoeg zijn om hun winstgevendheid te herstellen. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn woensdag gepubliceerde Global Financial Stability Report.

De financiële positie van banken is de afgelopen tijd verder onder druk komen te staan door de lage rente. Bij veel banken gaan de problemen in de ogen van het IMF echter veel dieper. Zo zou ongeveer een derde van de Europese bankensector ook bij een sterk herstel van de economie én een stijgende rente nog altijd te weinig winst maken.

Die banken moeten daarom schoon schip zien te maken door probleemleningen af te schrijven en hun ,,gedateerde” verdienmodellen aan te passen, bijvoorbeeld door de overdaad aan bankfilialen aan te pakken. Volgens het IMF is ongeveer een derde van de bankfilialen in Europa overbodig en kan sluiting banken een besparing van zo’n 15 miljard euro opleveren.

Verdwijnen

Echt zwakke banken zouden helemaal moeten verdwijnen om ervoor te zorgen dat de overgebleven instellingen de economie daadwerkelijk kunnen steunen. Daarnaast moet de onzekerheid over toekomstige regels verdwijnen. Al die maatregelen samen zouden de winsten in de Europese bankensector jaarlijks met tientallen miljarden euro’s kunnen opvoeren, aldus het fonds.

De rente blijft waarschijnlijk tot ,,ver in de toekomst” heel laag, voorspelt het IMF. Dat vergroot ook de problemen van verzekeraars en pensioenfondsen, die steeds meer moeite krijgen om aan hun toekomstige verplichtingen tegenover polishouders te voldoen. Die problemen moeten worden aangepakt, benadrukt het IMF, om te voorkomen dat consumenten nog meer gaan sparen en zo een extra rem zetten op de economie.

De groeiende risico’s voor de financiële sector spelen volgens het IMF niet op korte termijn. De directe bedreigingen voor de financiële stabiliteit zijn volgens het fonds de afgelopen maanden juist gedaald. Zo zijn de acute zorgen over de Chinese economie verdwenen en lopen de grondstoffenprijzen weer wat op.