economie

Verliezen op Europese beurzen houden aan

Door ANP - 31 oktober 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen koersten maandag halverwege de middagsessie in het rood. Op een verder nieuwsluwe dag gingen de olieprijzen stevig omlaag. Digitaal beveiliger Gemalto was bij de hoofdfondsen in Amsterdam met afstand de grootste verliezer, net als vrijdag.

De AEX-index in Amsterdam noteerde rond 15.45 uur 0,8 procent lager op 451,70 punten. De MidKap ging 0,4 procent omlaag tot 657,30 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden 0,5 tot 1 procent.

Gemalto ging 5 procent onderuit, nadat het bedrijf vrijdag al bijna 9 procent had ingeleverd na een winstwaarschuwing. Ook biotechnoloog Galapagos en baggeraar Boskalis deden het slecht, met minnen van bijna 2 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize was de enige stijger in de AEX, met een plus van 1,1 procent.

Shell

Shell zakte 1,7 procent. Oliekartel OPEC is er afgelopen weekend niet in geslaagd een akkoord te sluiten over de eerder aangekondigde productiebeperking. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging mede hierdoor 2,2 procent omlaag tot 47,60 dollar. Brentolie werd 2,7 procent goedkoper op 48,40 dollar per vat.

In de MidKap leverde advies- en ingenieursbureau Arcadis bijna 3 procent in na een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux. Vrijdag kreeg Arcadis al een forse tik op de beurs na bekendmaking van tegenvallende kwartaalcijfers en het onmiddellijke vertrek van de topman.

Beter Bed

Verder zakte Beter Bed bij de kleinere bedrijven bijna 6 procent. Ook de beddenverkoper zag vrijdag al 9 procent aan beurswaarde verdampen na teleurstellende kwartaalcijfers.

In Frankfurt wist Deutsche Bank de aandacht op zich gericht. Volgens zakenkrant Financial Times doet het geplaagde financiële concern zijn belang in casinobedrijf Red Rock Resorts van de hand, voor ruim 400 miljoen dollar. Het aandeel noteerde 1,7 procent lager.

Euro

De agenda was maandag vrij leeg, maar later in de week komen wederom veel kwartaalcijfers van bedrijven, zoals Shell, BAM, Air-France-KLM en ING. Daarnaast zullen beleggers zich richten op rentebesluiten van onder meer de centrale bank van Japan op dinsdag, de Amerikaanse Federal Reserve op woensdag en de Bank of England op donderdag.

De euro werd maandagmiddag voor 1,0945 dollar verhandeld, tegen 1,0932 dollar bij het Europese slot op vrijdag.