economie

Walen en EU praten verder over CETA

Door ANP - 22 oktober 2016

BRUSSEL (ANP) – De Europese Unie en de Waalse regering gaan de komende dagen met elkaar onderhandelen over de haalbaarheid van het sluiten van het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA). Daarover zijn de Waalse premier Paul Magnette (PS) en voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement het eens geworden.

De Belgische omroep VRT meldde dat Schulz zaterdagochtend met de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland en Magnette heeft gesproken over de mogelijkheid de vastgelopen onderhandelingen over CETA nieuw leven in te blazen. Na afloop zei Schulz dat Canada klaar is om het CETA-handelsverdrag te ondertekenen, maar dat het probleem bij Europa ligt. ,,Ik hoop dat ik over enkele dagen met onze premier kan terugkomen om het verdrag alsnog te ondertekenen”, zei Freeland. De ondertekening van het verdrag staat voor 27 oktober op de agenda.

Freeland verliet vrijdagmiddag de onderhandelingstafel in Brussel na urenlang overleg met de Waalse regering over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada. De Walen wilden nog niet instemmen met het akkoord. Ze lieten weten dat ze onder meer moeite hebben met een in het verdrag opgenomen arbitragesysteem. Volgens Magnette zou dat misbruikt kunnen worden door de multinationals in Canada.

De Belgische premier Charles Michel heeft toestemming van de Waalse regering nodig om het handelsverdrag namens heel België te tekenen. Alle EU-landen, Canada en tien regionale parlementen moeten het ratificeren.