economie

Wall Street boekt klein verlies

Door ANP - 03 oktober 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden maandag een halfuur voor de slotbel in de min. Zorgen over Deutsche Bank en de gevolgen van de brexit bepaalden het sentiment op Wall Street. Verder verwerkten beleggers onder meer cijfers over de industriële bedrijvigheid en de bouwuitgaven in de Verenigde Staten.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,4 procent in de min op 18.244 punten. De brede S&P 500 daalde eveneens 0,4 procent tot 2158 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor ook 0,4 procent, tot 5292 punten.

De Britse premier Theresa May sprak afgelopen weekend het voornemen uit vóór maart de officiële uittredingsprocedure uit de Europese Unie in werking te zetten. Het Britse pond duikelde daardoor naar het laagste niveau sinds de nadagen van het brexitreferendum aan het begin van de zomer.

Deutsche Bank

Deutsche Bank daalde 1,5 procent. In Frankfurt kon vanwege een feestdag niet worden gehandeld in het aandeel Deutsche Bank, maar de bank is ook in New York genoteerd. Vrijdag droegen afgenomen zorgen rond de megabank nog bij aan de winsten op Wall Street.

Marktonderzoekers Markit en ISM publiceerden hun inkoopmanagersindices voor de Amerikaanse industrie in september. Daaruit bleek dat bedrijvigheid van de industrie verder toeneemt. De Amerikaanse bouwuitgaven daalden verder onverwacht met 0,7 procent.

Tesla

Verder keken beleggers onder meer naar Twitter (plus 4,1 procent). Volgens ingewijden heeft Google zakenbank Lazard ingehuurd om een overnamebod op Twitter te bekijken. Ook Walt Disney en Salesforce zouden interesse hebben in het bedrijf.

Tesla steeg 4,6 procent na publicatie van kwartaalcijfers. De maker van elektrische auto’s keek in het tweede kwartaal terug op de beste verkopen ooit en verwacht minimaal dezelfde verkoopcijfers in het derde kwartaal.

VirnetX

Beleggers reageerden enthousiast op de aangekondigde fusie van investeringsmaatschap Janus Capital en de Britse branchegenoot Henderson. Janus Capital werd 12,5 procent meer waard.

Softwarebedrijf VirnetX stond ook fors hoger. Apple moet de onderneming meer dan 300 miljoen dollar betalen vanwege patentschending. Het aandeel steeg 34,5 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 48,60 dollar. Brent stond 1,1 procent hoger op 50,77 dollar per vat. De euro was 1,1215 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.