economie

Wall Street in de plus

Door ANP - 18 oktober 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenbeurzen kleurden dinsdag groen. Netflix stal de show in New York met een flinke koerssprong, na verrassend sterke kwartaalcijfers. Ook andere bedrijfsresultaten, bijvoorbeeld van UnitedHealth en Goldman Sachs, zorgden voor optimisme bij beleggers

De Dow-Jonesindex noteerde ongeveer een half uur voor de slotbel 0,4 procent in de plus op 18.161 punten. De bredere S&P 500 won 0,6 procent, bij 2140 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq koerste 0,9 procent hoger op 5248 punten.

Netflix kreeg er bijna 19 procent aan beurswaarde bij, dankzij een onverwacht sterke aanwas van abonnees in het afgelopen kwartaal. Vooral buiten de Verenigde Staten wist de aanbieder van internettelevisie veel nieuwe klanten te strikken.

Sterkste stijger

UnitedHealth was verreweg de sterkste stijger in de Dow. De zorgverzekeraar voorziet voor het hele jaar betere resultaten dan waar in eerste instantie van uit werd gegaan en won vervolgens 7 procent. Goldman Sachs werd met een plus van 2 procent beloond voor een sterke winstgroei in de afgelopen maanden. Net als concurrerende bank zoals JPMorgan Chase (plus 0,8 procent) en Citigroup (plus 0,7 procent) deed Goldman vooral goede zaken bij de handel in obligaties.

Technologieconcern IBM was minder trek en zakte 2,6 procent. Zowel de omzet als de winst van ‘Big Blue’ viel afgelopen kwartaal lager uit dan een jaar eerder. United Continental worstelde in het derde kwartaal opnieuw met overcapaciteit en de sterke dollar, waardoor de omzet daalde. De luchtvaartmaatschappij noteerde toch 1,8 procent hoger

Harley-Davidson

Ook de cijfers van Harley-Davidson en Philip Morris International werden positief ontvangen, ondanks een terugval in de motoren- en sigarettenverkoop. De fondsen stonden respectievelijk 8,9 en 1 procent in de plus. Farmaceut Johnson & Johnson zag de verkopen wel hoger uitvallen, maar verloor niettemin bijna 3 procent.

Verder kende pizzabezorger Domino’s Pizza opnieuw een goed kwartaal, het aandeel steeg meer dan 6 procent.

De prijs van Amerikaanse olie dikte 0,7 procent aan tot 50,29 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder bij 51,69 dollar per vat. De euro was 1,0981 dollar waard, tegen 1,0994 bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.