economie

Wall Street kleurt groen

Door ANP - 19 oktober 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag halverwege de handelssessie eensgezind op winst. Beleggers verwerkten weer een grote stroom aan kwartaalcijfers. Intel werd daarbij afgerekend op tegenvallende vooruitzichten. De stijgende olieprijzen gaven het sentiment verder een zet in de goede richting. Ook werd uitgekeken naar het overzicht van de Amerikaanse economie dat de Fed later op de dag schetst in zijn maandelijkse ‘Beige Book’.

De Dow-Jonesindex stond even voor 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,4 procent in de plus op 18.241 punten. De bredere S&P 500 won 0,4 procent, bij 2147 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq noteerde 0,2 procent hoger op 5253 punten.

Intel verloor 6,4 procent aan beurswaarde. Het concern kwam dinsdag nabeurs met tegenvallende prognoses voor de laatste maanden van dit jaar. Intel kampt vooral met de zwakke vraag naar pc’s en servers. Afgelopen kwartaal bereikte de omzet van Intel nog een recordniveau, maar analisten vrezen dat de bestellingen lager zullen uitvallen nu computerbouwers hun voorraad chips wegwerken.

Morgan Stanley

Net als andere grote Amerikaanse banken boekte Morgan Stanley afgelopen kwartaal fors meer winst door onverwacht sterke resultaten bij de handel in obligaties. Morgan Stanley zag zijn nettowinst met 57 procent stijgen, naar 1,6 miljard dollar. Het aandeel won 1,1 procent.

Oliedienstverlener Halliburton kwam met een onverwachte nettowinst van 6 miljoen dollar op de proppen. Het bedrijf profiteerde daarmee sneller dan verwacht van een voorzichtig herstel in de oliesector. Het aandeel won 5,6 procent. Ook branchegenoten Schlumberger (plus 3,3 procent) en Baker Hughes (plus 3,2 procent) profiteerden.

Olie

Uit cijfers van het Amerikaanse energiebureau EIA bleek dat de olievoorraden in de VS stevig waren gedaald. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom daarop 2,8 procent tot 51,72 dollar. Daarmee bereikte het de hoogste stand in vijftien maanden tijd. Brentolie steeg 2,3 procent tot 52,89 dollar per vat.

In het kielzog zaten ook de koersen van grote olieconcerns als ExxonMobil en Chevron in de lift.

T-Mobile US verloor 0,6 procent aan beurswaarde. Het bedrijf kreeg een boete van 48 miljoen dollar vanwege misleidende reclame.

De euro was 1,0967 dollar waard, tegen 1,0962 dollar bij het slot van de Europese beurzen.