economie

Wall Street lager na stroom kwartaalcijfers

Door ANP - 25 oktober 2016

NEW YORK (ANP) – Wall Street verwerkt dinsdag een grote stroom kwartaalcijfers van bedrijven, die zowel mee- als tegenvallers lieten zien. Per saldo stonden de belangrijkste graadmeters tijdens de middaghandel op kleine verliezen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond 0,2 procent in de min op 18.181 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,3 procent en kwam op 2144 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,5 procent omlaag naar 5283 punten.

Bij de hoofdfondsen was Procter & Gamble de sterkste stijger. De producent van was- en verzorgingsproducten, bekend van Dreft, Oral-B en Gilette, won 3,9 procent na sterker dan verwachte kwartaalcijfers. Industriereus United Technologies en farmaceut Merck volgden met winsten van 2,2 en 1,7 procent, ook na meevallende resultaten.

Onderaan de Dow bungelde 3M. De producent van onder meer plakband en zelfklevende memobriefjes kwam met tegenvallende cijfers en verloor 3,1 procent. Machinebouwer Caterpillar moest bloeden voor opnieuw een winstwaarschuwing en leverde 1,5 procent in.

Ook buiten de hoofdfondsen stelden enkele bedrijven beleggers flink teleur. Sportkledingfabrikant Under Armour verloor bijna 13 procent, witgoedfabrikant Whirlpool 12 procent. De cijfers van autofabrikant General Motors konden beleggers evenmin bekoren, dat aandeel zakte 3,7 procent.

Ook Twitter stond weer eens onder druk. Het bedrijf achter de gelijknamige berichtendienst, dat naar verluidt opnieuw honderden banen wil schrappen om kosten te besparen, leverde meer dan 4 procent in. Twitter opent later deze week de boeken over het derde kwartaal.