economie

AEX kleurt lichtrood

Door ANP - 23 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam stond woensdagmiddag nog altijd een fractie in het rood. Ook elders in Europa leverden graadmeters in. Beleggers moesten het woensdag doen met een nagenoeg lege agenda.

De AEX-index stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,2 procent lager op 455,35 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 650,44 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt leverden 0,5 tot 0,9 procent in.

Philips stond bovenaan in de AEX met een winst van 1,7 procent. Citigroup maakte bekend het aandeel van het technologiebedrijf te gaan volgen met een koopadvies. Speciaalchemieconcern DSM won 1,5 procent na een positief beleggingsadvies van Credit Suisse. Grootste daler in de hoofdindex was Randstad met een min van 2,2 procent.

PostNL

Galapagos zag zijn eerdere koerswinst verdampen. Het biotechnologiebedrijf maakte bekend een nieuwe mijlpaal te hebben bereikt bij de werking van de ontstekingsremmer filgotinib tegen de ziekte van Crohn. Daardoor heeft het bedrijf recht op een beloning van 50 miljoen dollar van samenwerkingspartner Gilead. Ook gaat Galapagos deel uitmaken van de Stoxx Europe 600 Index. Het aandeel stond desondanks 1,2 procent lager.

PostNL (plus 2,1 procent) was de sterkste stijger in de Midkap. Grote zakelijke klanten van het postbedrijf hebben grote bedenkingen bij een overname van PostNL door zijn Belgische branchegenoot Bpost.

Thomas Cook

Bij de kleinere bedrijven in Amsterdam verloor veevoerproducent ForFarmers 1,3 procent na een tussentijds handelsbericht. Mede door het zwakkere Britse pond daalden de brutowinst en omzet in het afgelopen kwartaal.

In Londen sprong reisorganisatie Thomas Cook 6,7 procent omhoog dankzij meevallende resultaten over het afgelopen kwartaal. Ook gaat het bedrijf weer dividend uitkeren.

Euro

In Frankfurt was er aandacht voor chipproducent Infineon (plus 0,8 procent), die eveneens cijfers publiceerde. Lufthansa won 0,6 procent. Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij mogen van de rechter gaan staken. Daarbij zullen woensdag en donderdag bij elkaar krap 1800 vluchten uitvallen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,9 procent tot 47,60 dollar en Brentolie daalde 0,7 procent tot 48,76 dollar per vat. De euro was 1,0544 dollar waard, tegen 1,0625 dollar bij het Europese slot een dag eerder.