economie

Amsterdam heeft grootste Primark van het land

Door ANP - 30 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – Met een winkeloppervlakte van meer dan 8000 vierkante meter, 95 kassa’s, 124 kleedkamers en 710 medewerkers opent donderdag in Amsterdam de grootste Primark van ons land. De winkel, die bekendstaat om zijn zeer betaalbare kleding, telt zeven verdiepingen en is te vinden op het Damrak.

Volgens directeur Ronald Voogt is het niet alleen de grootste van Nederland, maar ook de enige ter wereld met zeven etages. De zogenoemde flagshipstore is de zestiende vestiging van de winkelketen in ons land en de eerste in de hoofdstad, acht jaar nadat in Rotterdam de allereerste Primark opende. Amsterdam stond al langer op de wensenlijst, maar het duurde even voordat er een goede locatie met het benodigde aantal vierkante meters beschikbaar was.

Het bedrijf is in 1969 opgericht in Ierland, waar het Penneys heet. Inmiddels zijn er zo’n 320 zaken in elf landen. Ook in Nederland slaat de keten enorm aan. De directeur herinnert zich dat vanuit Leeuwarden bussen vertrokken naar Almere en Zaandam, speciaal voor een bezoek aan de Primark. Het succes zit volgens hem in een aantal factoren. ,,We zijn fashionable, hebben een hele goede prijskwaliteitverhouding en de service naar de klanten staat bij ons enorm hoog in het vaandel. Verder zijn we lokaal betrokken, we willen een goede buur zijn.”

Gewild

De laaggeprijsde outfits zijn dan wel erg gewild, maar leiden ook tot vraagtekens over de omstandigheden waaronder ze worden gemaakt. Voogt betreurt dat. ,,Blijkbaar bestaat de perceptie dat bij een hele lage prijs het bedrijf wel slecht in ethiek zal zijn. Dat bestrijden we van alle kanten.” Zo moeten de fabrieken volgens hem aan een bepaalde gedragscode voldoen, anders wordt er geen order geplaatst. Primark benadrukt dat de lonen van de werknemers in alle fabrieken hetzelfde zijn, zowel voor de goedkope merken als de luxe. De truc van de winkelketen zit in de werkwijze door bijvoorbeeld nauwelijks te adverteren, in grote aantallen te bestellen en door lagere marges te hanteren dan concurrenten.

In de Amsterdamse vestiging, die zeven dagen per week open is, kunnen vierduizend mensen tegelijk winkelen. De keten heeft maatregelen getroffen om de verwachte drukte donderdag in goede banen te leiden. Volgens Voogt is het niet de laatste Primark in ons land. ,,Volgend jaar openen er winkels in Zwolle en Hilversum en in 2018 volgen Tilburg en het centrum van Rotterdam.”