economie

Beleggers niet blij met president Trump

Door ANP - 09 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs stond woensdag flink in het rood. Ook de andere graadmeters in Europa kleurden rood. Beleggers reageerden geschrokken op de verkiezing van Donald Trump tot de komende president van de Verenigde Staten. Door verzoenende woorden van Trump, na een harde campagnestrijd, nam de nervositeit op de handelsvloeren wel iets af.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 1,9 procent lager op 441,81 punten. De MidKap zakte 1,3 procent tot 635,41 punten. De beurs in Londen verloor 0,8 procent en Parijs zakte 1,8 procent. Frankfurt speelde 2,1 procent kwijt.

De hoofdindex op Beursplein 5 kende enkel verliezers. Aegon was de grootste daler en zakte bijna 4 procent. De Verenigde Staten is de grootste markt voor de verzekeraar. Ook ING en Philips behoorden tot de grotere verliezers, met minnen van 2,7 procent en 2,4 procent. KPN toonde de kleinste min, van 0,1 procent.

Opvolger Zalm

ABN AMRO zakte 1,9 procent. De bank kondigde aan financieel bestuurder Kees van Dijkhuizen te benoemen tot opvolger van topman Gerrit Zalm.

Terwijl de aandacht volop uitging naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, openden beursintermediair Flow Traders (min 2,2 procent), beursuitbater Euronext (min 5,5 procent) en vastgoedbedrijf WDP (min 0,8 procent) op het Damrak de boeken. Elders in Europa stonden handelsberichten van Carlsberg, Osram Licht, Munich Re en E.ON op de rol.

De olieprijzen gingen ook omlaag, terwijl beleggers hun heil zochten in veilig geachte havens als goud, zilver en platina die in waarde stegen. De euro werd verhandeld voor 1,1220 dollar, tegen 1,1040 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.