economie

Beurs Amsterdam hoger na cijferstroom

Door ANP - 03 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam is donderdag in het groen geopend. Beleggers op het Damrak verwerkten een grote hoeveelheid bedrijfsresultaten, onder meer van Air France-KLM, bouwer BAM en ING.

De AEX-index noteerde in het eerste handelsuur 0,5 procent hoger op 446,04 punten. De MidKap zakte 0,9 procent tot 641,12 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs en Frankfurt waren vlak tot 0,2 procent hoger.

ING was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 3,8 procent, dankzij beter dan verwachte cijfers. Het aandeel gaf daarmee, samen met een plus van zwaargewicht Shell, de hoofdindex een duwtje in de rug. Ook speciaalchemieconcern DSM kwam met resultaten. Het aandeel noteerde 0,2 procent lager.

In de MidKap klom Air France-KLM 0,6 procent, na een aanvankelijk flink lagere opening. De luchtvaartgroep heeft de winstgroei van de eerste jaarhelft in het belangrijke derde kwartaal geen vervolg kunnen geven. Het concern kondigde verder aan een nieuwe Franse luchtvaartmaatschappij op te gaan zetten die de concurrentie met maatschappijen uit de Golfstaten moet aangaan.

Daling

BAM ging 1,2 procent omlaag bij de middelgrote fondsen, mede door een flinke daling van het orderboek. Financieel dienstverlener Intertrust stelde teleur met zijn cijfers en was de grootste daler in de MidKap met een min van bijna 10 procent.

Andere bedrijven die met cijfers kwamen op het Damrak waren de producent van elektromagnetische componenten Kendrion, automatiseerder Ctac, technologiebedrijf TKH en de producent van hoogwaardige metalen AMG.

Adidas

In Frankfurt was er aandacht voor sportartikelenconcern Adidas, dat zijn resultaten in het afgelopen kwartaal flink zag stijgen. De koers van Adidas ging echter 4,3 procent omlaag. In Zürich daalde de Zwitserse bank Credit Suisse 3,9 procent, na cijfers. Herverzekeraar Swiss Re steeg licht na zijn resultaten.

Het Franse modehuis Hermès publiceerde in Parijs beter dan verwachte omzetcijfers en klom 1 procent.

De euro noteerde 1,1097 dollar, tegen 1,1117 dollar bij het Europese slot op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 0,2 procent omhoog naar 45,45 dollar. Brent werd 0,4 procent duurder op 47,06 dollar per vat.