economie

Beurs Amsterdam sluit licht lager

Door ANP - 29 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – De effectenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies gesloten. Elders in Europa was het beeld op de aandelenmarkten wisselend.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,1 procent lager op 452,50 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 652,38 punten. De beurs in Parijs klom 0,9 procent en Frankfurt ging 0,4 procent omhoog. Londen leverde 0,4 procent in.

De markten zijn vooral in afwachting van de belangrijke vergadering van oliekartel OPEC op woensdag in Wenen. Daar zou een definitief akkoord bereikt moeten worden over een beperking van de olieproductie om zo de prijzen te stutten. Maar met name Iran zou niet bereid zijn te voldoen aan de eis van Saudi-Arabië om mee te doen aan een productieverlaging.

Olie

De olieprijzen gingen flink omlaag door onzekerheid over een OPEC-deal. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,7 procent tot 45,32 dollar. Brentolie ging 3,6 procent omlaag, tot 46,50 dollar per vat.

De oliegerelateerde aandelen bungelden daardoor onderaan de AEX. Zo verloren Shell, Vopak en SBM Offshore tot 2,8 procent. Philips en ABN AMRO waren de sterkste stijgers in de hoofdindex met plussen tot 1,6 procent.

PostNL

PostNL won in de MidKap ruim 1 procent. Sinterklaas winkelt volop online en dat zorgt deze week voor topdrukte bij het postbedrijf. PostNL verwacht een recordaantal van ruim vijf miljoen pakketten te verwerken en bezorgen.

In Frankfurt gingen automakers Volkswagen, Daimler en BMW tot 1 procent omlaag. Samen met Ford gaan de bedrijven investeren in de aanleg van snelle oplaadpunten voor elektrisch aangedreven auto’s.

Euro

In Zürich sprong farmaceut Actelion bijna 10 procent omhoog. Het Amerikaanse Johnson & Johnson zou zijn overnamebod op het Zwitserse bedrijf flink hebben verhoogd.

De euro was 1,0615 dollar waard, tegen 1,0583 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.