economie

Beurzen Europa kleuren groen

Door ANP - 07 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam kleurde maandagmiddag groen. Ook elders in Europa stonden de graadmeters op winst. Beleggers reageerden opgelucht op het nieuws dat de FBI geen reden ziet de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton te vervolgen voor het versturen van e-mails via een privéserver. PostNL was blikvanger op het Damrak na een hernieuwde overnamepoging door het Belgische Bpost.

De AEX stond kort na de openingsbel op Wall Street 1,5 procent hoger op 446,92 punten. De MidKap won 1,2 procent tot 642,97 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er 1,6 tot 1,7 procent bij.

De financiële markten zijn al dagen in de ban van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Door het bericht over Clinton lijkt de kans op een door veel beleggers gevreesde overwinning van de onvoorspelbare Donald Trump weer iets kleiner geworden. Vorige week zette de hernieuwde opmars van Trump in de peilingen aandelenbeurzen wereldwijd onder druk.

PostNL

PostNL, dat ook met een handelsupdate kwam, won in de MidKap 4,2 procent tot 4,91 euro. Bpost heeft naar eigen zeggen een ,,vriendelijk voorstel” gedaan om weer met elkaar te gaan praten. Concreet wil Bpost 5,65 euro per aandeel op tafel leggen voor PostNL, wat neerkomt op in totaal circa 2,5 miljard euro. Het Belgische postbedrijf stond in Brussel 0,1 procent lager.

De AEX werd aangevoerd door staalconcern ArcelorMittal, dat 4,1 procent meer waard werd. Vopak, dat met een kwartaalupdate kwam, sloot de rij met een verlies van 1,4 procent. Het tankopslagbedrijf zag de omzet zakken, maar wist zijn bedrijfsresultaat te verbeteren.

Adviesverlaging ING

Bij de kleinere fondsen verloor Heijmans 5,5 procent, na een adviesverlaging door ING. Vorige week stond het aandeel ook al zwaar onder druk door zorgen over de financiële positie van het bouwbedrijf, dat kampt met aanhoudende problemen bij grote projecten.

Het aandeel van de Britse supermarktketen Tesco verloor 0,9 procent. Tesco Bank, de financiële tak van Tesco, maakte bekend dat het doelwit was van een cyberaanval. Daarbij is geld gestolen van circa 20.000 rekeningen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent naar 44,71 dollar. Brentolie werd 1,1 procent duurder bij 46,09 dollar per vat. De euro werd voor 1,1059 dollar verhandeld, tegen 1,1122 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.