economie

Beurzen New York op verlies

Door ANP - 28 november 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenmarkten stonden maandag halverwege de handelssessie op verlies, in navolging van de rode koersborden in Europa. Op ‘Cyber Monday’ wisten vooral detailhandelsbedrijven de aandacht op zich gericht.

Beleggers op Wall Street moesten het verder doen met een lege agenda. De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,2 procent lager op 19.110 punten. De brede S&P 500 zakte 0,3 procent naar 2207 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,2 procent bij 5386 punten.

Op de maandag na Thanksgiving worden Amerikanen elk jaar door webwinkels overweldigd met een stortvloed aan aanbiedingen. Afgelopen vrijdag, op Black Friday, was al de officieuze aftrap van de jaarlijkse kerstinkopenperiode.

Amazon

Webwinkelgigant Amazon noteerde 1,5 procent lager. Boekverkoper Barnes & Noble die ook veel producten tegen fikse kortingen van de hand deed speelde 1,7 procent aan beurswaarde kwijt. Wal-Mart stond anderzijds 0,1 procent in de plus, terwijl het aandeel Alibaba 1,1 procent hoger noteerde.

In de lijst met Dowfondsen zakte Boeing 0,5 procent. Volgens de Wereldhandelsorganisatie is een belastingregeling van de Amerikaanse overheid voor de vliegtuigbouwer in strijd met internationale handelsregels en is sprake van verboden staatssteun. De partijen kunnen nog in beroep gaan.

Samsung

Ook het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics, dat tevens een notering in New York heeft, stond in de schijnwerpers. Volgens mediaberichten denkt het technologieconcern erover om zich te splitsen. Het aandeel noteerde dik 12 procent lager.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 2,7 procent hoger op 47,29 dollar. Brent ging 2,6 procent in prijs omhoog, tot 48,47 dollar per vat. De OPEC komt woensdag in Wenen bijeen om te proberen een definitief akkoord te sluiten over een productieverlaging om zo de olieprijzen te stutten.

De euro was 1,0590 dollar waard, tegen 1,0583 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.