economie

Brussel geeft te weinig uit aan klimaatbeleid

Door ANP - 22 november 2016

BRUSSEL (ANP) – Brussel moet een serieus tandje bijzetten als het een op de vijf euro wil uitgeven aan maatregelen tegen klimaatverandering. Het doel om tussen 2014 en 2020 20 procent van de Europese begroting te besteden aan klimaatbeleid dreigt niet te worden gehaald, waarschuwt de Europese Rekenkamer in Luxemburg.

Uit een dinsdag in Brussel gepresenteerd onderzoek blijkt dat vooral in het landbouw- en visserijbeleid en de plattelandsontwikkeling het beleidsroer nog niet om is. Ook wordt er te weinig geld aan klimaatsverandering gewijd in het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020.

,,De Europese Commissie en de lidstaten boeken wel vooruitgang, maar voor de grootste uitgavenposten blijft alles bij het oude”, zegt Phil Wynn Owen van de rekenkamer. Hij adviseert om de komende vier jaar de uitgaven aan klimaatbeleid op te schroeven tot 22 procent van de EU-begroting.