economie

Brussel staat hoger tekort eurolanden toe

Door ANP - 16 november 2016

BRUSSEL (ANP) – Om het herstel van de economische groei en werkgelegenheid te bespoedigen, staat de Europese Commissie toe dat de eurolanden hun begrotingstekort volgend jaar laten oplopen. Dat mag dan tot 3,5 procent van het bbp, 0,5 procent meer dan de normale begrotingsnorm. Dat zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker woensdag in Brussel.

De eurolanden moesten hun ontwerpbegrotingen voor 2017 half oktober indienen. Nederland is een van de vijf eurolanden die zijn huishoudboekje in orde heeft. België, Italië, Spanje en Portugal daarentegen krijgen een tik op de vingers van Brussel. Zij voldoen niet aan de EU-regels voor budgettaire discipline, bleek woensdag uit het jaarlijkse pakket aanbevelingen van de commissie.

Alle EU-landen moeten een tandje bijzetten om het herstel van de economie te bespoedigen, aldus de commissie.