economie

Delta: voor 1 december duidelijkheid

Door ANP - 18 november 2016

MIDDELBURG (ANP) – Het financieel geplaagde Zeeuwse energiebedrijf Delta wil voor 1 december van zijn aandeelhouders weten of zij netwerkbedrijf Enduris overnemen. Zo niet, dan gaat Delta met andere netwerkbedrijven zoals Alliander of Stedin om de tafel. Dat bevestigde een woordvoerder van Delta vrijdag na berichtgeving door PZC.

Delta is wettelijk verplicht zijn netwerkbedrijf af te stoten, iets wat andere energiebedrijven eerder al moesten doen. Een overname door ‘derden’ kan volgens Delta gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. De voorkeur van Delta ligt dan ook bij een verkoop aan de de huidige aandeelhouders. Maar met de splitsingswet die op 1 juli van kracht wordt, is haast geboden.

De aandeelhouders, provincie en gemeenten, willen eigenlijk geen gezonde onderdelen verkopen, zolang er geen oplossing is gevonden voor de verlieslatende kerncentrale Borssele van Delta. Het kabinet is bereid de Zeeuwen te helpen, maar het Haagse reddingsplan werd donderdag door de aandeelhouders verworpen.