economie

Dow scherpt record verder aan

Door ANP - 23 november 2016

NEW YORK (ANP) – De Dow-Jonesindex lag woensdag in het laatste handelsuur als enige van de drie hoofdgraadmeters in New York op koers om zijn recordstand van dinsdag iets aan te gaan scherpen. De graadmeters bleven sowieso dicht bij huis. Beleggers verwerkten onder meer een reeks macro’s en de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve. Donderdag blijven de Amerikaanse beurzen dicht voor Thanksgiving Day en op vrijdag wordt een halve dag gehandeld.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,2 procent in de plus op 19.066 punten. De S&P 500 verloor een fractie tot 2201 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,3 procent achteruit en stond op 5370 punten.

Op macro-economisch bleek onder meer de verkoop van nieuwe woningen in de VS vorige maand te zijn gedaald. Daartegenover zat het consumenten vertrouwen in november in de lift en trok ook de industriële activiteit verder aan. Uit de notulen van de Fed viel op te maken dat beleidsmakers van de centrale bank denken dat een spoedige Amerikaanse renteverhoging aanstaande is. Daar rekenden beleggers al op, de markten reageerden nauwelijks op de publicatie van de notulen.

HP

Farmaceut Eli Lilly ging in de uitverkoop nadat het had bekendgemaakt dat een experimenteel middel tegen alzheimer bij testen niet goed werkte. Het aandeel kelderde ruim 10 procent. In het kielzog van Eli Lilly ging ook Biogen, dat ook werkt aan een middel tegen alzheimer, 4,1 procent omlaag. Ook Juno Therapeutics (min 27,5 procent) kreeg een koersdreun te verwerken. Twee leukemiepatiënten overleden tijdens een proef met een medicijn van Juno.

HP Enterprises (plus 2,9 procent), dat zich toelegt op software en systemen voor bedrijven, werd door beleggers beloond voor zijn jaarresultaten. Hoewel de omzet lager uitviel, boekte het bedrijf fors meer winst. De maker van computers en printers HP Inc (min 7 procent) werd na zijn resultaten door beleggers fors lager gezet. HP Inc en HP Enterprises ontstonden in 2015 uit de splitsing van computer- en printermaker Hewlett-Packard.

Euro

Kledingverkoper Urban Outfitter verloor 12,6 procent na tegenvallende verkoopcijfers. De fabrikant van landbouwmachines Deere kreeg met zijn resultaten en vooruitzichten de handen van beleggers wel op elkaar. Het aandeel maakte een koerssprong van 11 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 47,99 dollar en Brentolie daalde 0,2 procent tot 49,00 dollar per vat. De euro was 1,0555 dollar waard, tegen 1,0559 dollar bij het Europese slot.