economie

E-shoppen in Europa simpeler en goedkoper

Door ANP - 28 november 2016

BRUSSEL (ANP) – Online winkelen wordt eenvoudiger en goedkoper in Europa. Consumenten moeten vanuit elk land kunnen e-shoppen in een ander land, waarmee een einde komt aan het zogenoemde geoblocking. Een webwinkelparadijs wordt de EU nog niet: er komt geen leverplicht voor de verkoper in landen waar hij normaal niet actief is.

Dat zijn de EU-ministers van Economische Zaken maandag in Brussel overeengekomen. Volgens de Slowaakse minister Peter Ziga, die de onderhandelingen voorzat, zal de internethandel door de nieuwe regels aanmerkelijk toenemen. Consumenten krijgen zo toegang tot veel meer goederen en diensten, tegen de beste prijzen.

Het afschaffen van de geoblocking geldt bijvoorbeeld voor modewebwinkels en autoverhuur. Andere vormen van geoblocking, zoals in het buitenland via internet naar nationale televisieprogramma’s kijken, vallen niet onder dit wetsvoorstel.