economie

ECB waarschuwt voor politieke onzekerheid

Door ANP - 24 november 2016

FRANKFURT (ANP) – Het risico van abrupte koersdalingen op de financiële markten is door politieke onzekerheid verder toegenomen. Dat kan banken, en daarmee ook de financiële stabiliteit en economische groei, in gevaar brengen. Daarvoor waarschuwt de Europese Centrale Bank (ECB) in een donderdag gepubliceerd rapport.

De ECB wijst onder meer op de onzekerheid over het toekomstige economische beleid in de Verenigde Staten, nu Donald Trump daar president wordt. De gevolgen voor Europa zijn nog zeer ongewis, maar het is niet ondenkbaar dat bijvoorbeeld de handel van eurolanden erdoor wordt geraakt.

Ook in veel Europese landen staan verkiezingen op stapel. Daar dreigen eveneens regeringen aan de macht te komen met een sterk naar binnen gerichte blik. De ECB vreest dat ook daardoor de handel het kind van de rekening wordt. Bovendien kunnen noodzakelijke hervormingen komen stil te liggen.