economie

EU wint zaak over steun VS aan Boeing

Door ANP - 28 november 2016

BRUSSEL/GENÈVE (ANP) – Een belastingregeling van de Amerikaanse overheid voor vliegtuigbouwer Boeing is in strijd met internationale handelsregels en komt neer op verboden staatssteun. Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie maandag geoordeeld na een klacht van de Europese Unie.

De staat Washington gaf Boeing in 2013 belastingvoordelen tot 2040 voor de productie van het toestel 777X. Omdat Amerikaanse bedrijven de voorkeur kregen bij het maken van de vleugels, is volgens de WTO sprake van discriminatie van buitenlandse fabrikanten.

EU-handelscommissaris Cecilia Malmström ziet de uitspraak over de omgerekend bijna 5,4 miljard euro aan illegale steun als een ,,belangrijke overwinning’’ voor de EU en haar vliegtuigindustrie. Zij zegt te verwachten dat de VS zich aan de concurrentieregels houden en de subsidies ,,zonder uitstel’’ intrekken. De Amerikanen kunnen nog in beroep gaan.