economie

Europese beleggers doen rustig aan

Door ANP - 17 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen bleven donderdagmiddag relatief dicht bij huis. In Amsterdam waren AEX-fondsen Ahold Delhaize en ABN AMRO opvallende verliezers, terwijl verzekeraar NN Group bij de hoofdfondsen beloond werd voor zijn kwartaalcijfers.

De AEX-index stond kort na de openingsbel op Wall Street uur 0,1 procent in de plus op 450,19 punten. De MidKap zakte 0,3 procent naar 647,99 punten. De graadmeters in Londen en Parijs stegen tot 0,5 procent. Frankfurt verloor 0,2 procent.

In de hoofdindex stond Ahold Delhaize met een verlies van 3,2 procent onderaan. Uit de eerste gezamenlijke cijfers van het fusiebedrijf bleek dat de omzet de afgelopen maanden minder sterk is gegroeid dan analisten hadden voorspeld. De operationele winst kwam daarbij ook een fractie lager uit dan verwacht.

ABN AMRO

ABN AMRO (min 3 procent) behoorde ook tot de grootste verliezers. De Staat heeft zijn belang in de bank verkleind naar 70 procent door de verkoop van 65 miljoen certificaten van aandelen voor in totaal 1,3 miljard euro.

Verzekeraar NN Group voerde de lijst van 25 hoofdfondsen aan met een winst van 1,7 procent. De verzekeraar heeft afgelopen kwartaal zijn resultaten verbeterd, ondanks de zeer lage rente en de onzekere marktomstandigheden. Het bedrijf liet verder weten dat er nog veel werk te doen is, voordat een hoger bod op Midkapper Delta Lloyd (min 1,9 procent) kan worden overwogen.

Royal Mail

Bij de kleinere bedrijven verloor metaalspecialist AMG ruim 5 procent, na de verkoop van een groot aantal aandelen door grootaandeelhouder RWC.

Royal Mail (min 8,8 procent) was in Londen een opvallende verliezer na de publicatie van zijn kwartaalresultaten. Het postbedrijf zag de winst dalen en liet weten zijn bezuinigingen op te voeren.

Euro

In Frankfurt werd Henkel 1 procent minder waard. Het moederbedrijf van merken als Schwarzkopf, Persil en Pritt rondde de verkoop van zijn zonnebranddivisie af en liet weten zich voortaan te richten op zijn tien grootste merken. Verder viel het verlies van 1,2 procent van Deutsche Bank op. De bank wil naar verluidt miljoenen aan bonussen terug van zes eerder vertrokken topmannen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,1 procent naar 46,50 dollar. Brentolie werd 2 procent duurder, bij 47,55 dollar bij vat. De euro werd voor 1,0706 dollar verhandeld, tegen 1,0695 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.