economie

Europese beurzen houden winsten vast

Door ANP - 22 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdag in de middaghandel op winst. De koersen gingen over een breed front omhoog, waarbij onder meer grondstoffenbedrijven en financiële fondsen in trek waren.

De Amsterdamse AEX-index stond om 15.50 uur 1,1 procent in de plus op 458,12 punten. De MidKap steeg 0,8 procent naar 653,74 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er 0,6 tot 0,9 procent bij.

De grondstoffensector was een van de duidelijkste winnaars op de Europese beursvloeren. Zo deden staalbedrijven het bijzonder goed op het Damrak. Staalreus ArcelorMittal voerde de AEX aan met een plus van 6,6 procent, terwijl voormalig dochterbedrijf Aperam met een winst van 2,5 procent de sterkste stijger was in de MidKap. Branchegenoot ThyssenKrupp kreeg er in Frankfurt 3 procent bij.

Londen

De uitblinkers in Londen waren grondstoffenreuzen als Anglo American, BHP Billiton en Glencore, die winsten boekten ongeveer 5 procent. De olieprijs kwam wel tot rust, na de stevige opmars van een dag eerder, die werd ingegeven door optimisme over een deal over een bevriezing van de productie binnen oliekartel OPEC. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 48,27 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder bij 49,23 dollar per vat.

In de AEX kende verder KPN een zeer goede dag, met een winst van 5 procent. Andere grote winnaars waren Aegon, Wolters Kluwer en Randstad, die er ruim 2 procent op vooruit gingen. De financiële bedrijven ING en NN werden 1,5 procent meer waard. Galapagos en Ahold Delhaize stonden onderaan met een min van bijna 1 procent.

Middelgrote fondsen

Bij de middelgrote fondsen won Eurocommercial Properties ruim 2 procent na een adviesverhoging door analisten van HSBC. Houtveredelaar Accsys Technologies verloor bij de kleinste fondsen op het Damrak bijna 9 procent na de publicatie van zijn halfjaarcijfers.

In Londen stond verder Lloyds Banking in de schijnwerpers. De Britse staat heeft zijn belang in Lloyds verder teruggebracht tot minder dan 8 procent. Het aandeel stond 1,4 procent hoger.

De euro was 1,0625 dollar waard, tegen 1,0630 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.