economie

Europese beurzen op verlies

Door ANP - 28 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen stonden maandagmiddag in de min. Italiaanse banken gingen omlaag in aanloop naar het referendum van 4 december over aanpassingen van de Italiaanse grondwet. Het sentiment onder beleggers werd verder gedrukt door politieke onzekerheid in Frankrijk, waar de centrumrechtsen François Fillon naar voren hebben geschoven als kandidaat voor de presidentsverkiezing volgend jaar.

De AEX-index stond omstreeks 15.55 uur 1 procent lager op 453,27 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 649,61 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 0,6 tot 0,9 procent. De beurs in Milaan leverde 1,2 procent in. Een nee-stem bij het referendum betekent het vertrek van premier Matteo Renzi.

Italië’s meest systeemrelevante bank UniCredit werd 2,9 procent minder waard, terwijl Banco Popolare 3,4 procent inleverde. De angst bestaat dat een nee-stem bij het referendum investeerders in de noodlijdende Italiaanse bankensector afschrikt. Ook wordt de positie van de banken steeds wankeler nu veel Italianen vanwege alle politieke onzekerheid hun euro’s omwisselen voor goud in Zwitserland.

Ahold

In de hoofdindex op het Damrak was Gemalto de enige winnaar, met een plus van 2,1 procent. De specialist op het gebied van digitale beveiliging heeft van het Amerikaanse octrooibureau USPTO gelijk gekregen in een patentzaak die was aangespannen door branchegenoot CPI.

Winkelconcern Ahold Delhaize en chemiebedrijf DSM waren de sterkste dalers. Zij speelden respectievelijk 2,5 en 1,9 procent kwijt.

Duitsland

Bij de kleinere fondsen verloor Heijmans 5,5 procent na een adviesverlaging. RoodMicrotec zakte 4,8 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie is door geopolitieke onrust negatiever geworden over de omzetgroei dit jaar.

In Frankfurt verloor Deutsche Telekom 0,5 procent. De telecomprovider sluit niet uit dat een hack de oorzaak is van een grote storing onder klanten die vast internet afnemen van het bedrijf.

Euro

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond maandag 2 procent hoger op 46,97 dollar. Brent ging 1,9 procent in prijs omhoog tot 48,10 dollar per vat. De OPEC komt woensdag in Wenen bijeen om te proberen een definitief akkoord te sluiten over een productieverlaging om zo de olieprijzen te stutten.

De euro werd voor 1,0581 dollar verhandeld, tegen 1,0598 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.