economie

Europese beurzen sluiten in het rood

Door ANP - 28 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn maandag met verlies de handel uitgegaan. Met een nagenoeg lege agenda lieten beleggers zich vooral leiden door zorgen over politieke onzekerheid en de dreiging van het populisme in Europa. Italiaanse banken gingen daarbij hard omlaag, in aanloop naar het referendum van 4 december over aanpassingen van de Italiaanse grondwet.

De AEX-index sloot 1,2 procent lager op 452,71 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 649,73 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 0,6 tot 1,1 procent. De beurs in Milaan leverde 1,8 procent in. Een nee-stem bij het Italiaanse referendum betekent het vertrek van de premier Matteo Renzi.

Italië’s meest systeemrelevante bank UniCredit werd 4,5 procent minder waard, terwijl Banco Popolare meer dan 5 procent inleverde. De angst bestaat dat een nee-stem bij het referendum investeerders in de noodlijdende Italiaanse bankensector afschrikt. Ook wordt de positie van de banken steeds wankeler nu veel Italianen vanwege alle politieke onzekerheid hun euro’s omwisselen voor goud in Zwitserland.