economie

Europese beurzen zakken in de min

Door ANP - 16 november 2016

AMSTERDAM (AFN) – De belangrijkste beursgraadmeters in Europa zijn woensdagmiddag in het rood gezakt. In Amsterdam zakte ABN AMRO in de AEX verder weg, na bekendmaking van een nieuwe reorganisatieronde om kosten te besparen, en werd MidKapper Corbion beloond voor goede resultaten.

De Amsterdamse AEX-index stond kort na aanvang van de handel in New York 0,3 procent in de min op 449,06 punten. De MidKap steeg 0,3 procent naar 649,47 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs leverden 0,7 tot 1 procent in.

ABN AMRO was met afstand de grootste verliezer onder de hoofdfondsen op het Damrak in Amsterdam, met een verlies van 5,5 procent. De bank zag zijn nettowinst afgelopen kwartaal met een vijfde stijgen, waarmee de verwachtingen van analisten werden overtroffen. Beleggers grepen de kwartaalcijfers echter aan om wat winst te nemen, na de opmars van de afgelopen tijd.

RELX

Informatieleveranciers RELX en Wolters Kluwer deden het met plussen van 3 tot 4 procent het best in de AEX.

Voedingsingrediënten- en chemicaliënproducent Corbion werd bijna 10 procent meer waard. Het voormalige CSM kondigde een joint venture aan met Total voor de ontwikkeling van bioplastics. Beide bedrijven krijgen een belang van 50 procent in de onderneming, die zich richt op de productie van polymelkzuur (PLA).

Delta Lloyd

Bij de middelgrote fondsen steeg Delta Lloyd verder bijna 1 procent. De verzekeraar ziet naar eigen zeggen substantiële voordelen in het fusieplan van concurrent NN Group. Dat bedrijf moet dan echter wel met een aanzienlijk hoger bod komen dan de 5,30 euro per aandeel die begin oktober werd voorgesteld. Delta Lloyd noteerde woensdagmiddag op 5,60 euro. NN Group, dat donderdag zijn kwartaalcijfers publiceert, won in de AEX 0,8 procent.

In Frankfurt verloor Hugo Boss 11 procent. Het luxe kledingmerk waarschuwde dat groei in de opbrengsten nog zeker tot 2018 op zich laat wachten. Ook Bayer ging op de Duitse beurs omlaag. Het chemieconcern leverde 5 procent in na bekendmaking van de uitgifte van converteerbare obligaties.

De euro was 1,0715 dollar waard, tegen 1,0730 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 45,45 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte 0,6 procent naar 46,66 dollar per vat.