economie

Kalme handelsdag op Europese beurzen

Door ANP - 25 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen deden het vrijdag rustig aan. Beleggers hebben een nagenoeg lege agenda en bleven vrijwel verstoken van richtinggevend nieuws. Op Wall Street wordt een halve dag gehandeld.

De Amsterdamse AEX-index stond in de middaghandel 0,1 procent lager op 457,14 punten. De MidKap zakte 0,1 procent naar 652,18 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs leverden tot 0,1 procent in. Londen steeg 0,2 procent.

ABN AMRO daalde 0,4 procent in de AEX. De topman van de Scandinavische bank Nordea liet in een interview met persbureau Bloomberg weten weinig kans te zien op de eerder beoogde fusie met ABN. Vorige maand bleek al dat een toenaderingspoging van Nordea afgelopen zomer door ABN en de Nederlandse staat werd afgewezen.

Heijmans

Randstad en ASML bungelden onderaan de AEX met een verlies van 1,4 procent. Unilever, Wolters Kluwer en Heineken voerden de lijst van 25 hoofdfondsen aan met koerswinsten tot 1,6 procent.

Bij de kleinere bedrijven zakte Heijmans 2,3 procent. Het geplaagde bouwbedrijf kondigde het vertrek aan van topman Bert van der Els, nadat eerder deze maand financieel directeur Mark van den Biggelaar al had besloten begin volgend jaar terug te treden. Heijmans zag zijn beurskoers afgelopen weken halveren door grote zorgen over de financiële toekomst van het bedrijf.

Euro

In Parijs noteerde Europcar 0,4 procent in de min. De Franse autoverhuurder heeft besloten Caroline Parot per direct de leiding te geven. Zij was tot op heden de vicevoorzitter van het bedrijf, dat in de zomer van 2015 naar de beurs werd gebracht.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent naar 47,34 dollar. Brent werd 1,4 procent goedkoper bij 48,33 dollar per vat. De euro werd voor 1,0620 dollar verhandeld, tegen 1,0570 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.