economie

Kleine min voor beurs Amsterdam

Door ANP - 29 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – De effectenbeurs in Amsterdam liet dinsdagmiddag een klein verlies zien. Elders in Europa was het beeld op de aandelenmarkten wisselend. Er is weinig richtinggevend nieuws voor beleggers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent lager op 451,26 punten. De MidKap stond 0,1 procent hoger op 650,33 punten. De beurs in Parijs steeg 0,5 procent, maar Frankfurt zakte 0,1 procent. Londen leverde 0,9 procent in.

De markten zijn vooral in afwachting van het onderhandelingsresultaat van OPEC-landen die woensdag zullen proberen een definitief akkoord te sluiten over een productieverlaging om zo de olieprijzen te stutten. Het draait vooral om de verdeling van de productie tussen de OPEC-leden. Iran en Irak willen een groter aandeel dan grootmacht Saudi-Arabië bereid is toe te staan. De Saudi’s hebben al laten doorschemeren dat een deal ter ondersteuning van het prijsniveau wat hen betreft niet strikt noodzakelijk is.

KPN

De olieprijzen gingen flink omlaag door onzekerheid over een OPEC-deal. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,5 procent tot 45,44 dollar. Brentolie ging 3,5 procent omlaag, tot 46,53 dollar per vat.

De oliegerelateerde aandelen bungelden daardoor onderaan de AEX. Zo verloren Shell, Vopak en SBM Offshore tot 2,6 procent. KPN en ABN AMRO waren de sterkste stijgers in de hoofdindex met plussen tot 1,2 procent.

Frankfurt

PostNL won in de MidKap ruim 1 procent. Sinterklaas winkelt volop online en dat zorgt deze week voor topdrukte bij het postbedrijf. PostNL verwacht een recordaantal van ruim vijf miljoen pakketten te verwerken en bezorgen.

In Frankfurt gingen automakers Volkswagen, Daimler en BMW tot 1,7 procent omlaag. Samen met Ford gaan de bedrijven investeren in de aanleg van snelle oplaadpunten voor elektrisch aangedreven auto’s.

De euro was 1,0595 dollar waard, tegen 1,0583 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.