economie

Kleine uitslagen op Wall Street

Door ANP - 23 november 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag dicht bij de slotstanden van een dag eerder. De Dow-Jonesindex leek als enige van de drie belangrijkste graadmeters op Wall Street zijn recordstand van dinsdag iets aan te gaan scherpen. Beleggers zijn in afwachting van de notulen van de meest recente rentevergadering van de Federal Reserve. Verder werden een reeks macro’s en bedrijfsresultaten verwerkt.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,2 procent in de plus op 19.063 punten. De S&P 500 verloor 0,1 procent tot 2201 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,4 procent achteruit en stond op 5366 punten.

Farmaceut Eli Lilly (min 11 procent) ging in de uitverkoop nadat het bekendmaakte dat een experimenteel middel tegen Alzheimer bij testen niet goed werkte. In het kielzog van de Eli Lilly ging ook Biogen (min 3,1 procent) dat ook werkt aan een middel tegen Alzheimer mee omlaag.

HP

HP Enterprises (HPE), dat zich toelegt op software en systemen voor bedrijven, werd door beleggers beloond voor zijn jaarresultaten. Hoewel de omzet lager uitviel boekte het bedrijf fors meer winst. Het aandeel van HPE stond 1,5 procent hoger.

De maker van computers en printers HP Inc (min 6,3 procent) werd door beleggers fors lager gezet. HP Inc zetten fors minder winst in de boeken op een lagere omzet. HP Inc en HPE ontstonden in 2015 uit de splitsing van computer- en printermaker Hewlett-Packard

Kledingverkoper Urban Outfitter verloor 10 procent, na tegenvallende verkoopcijfers. De fabrikant van landbouwmachines Deere kreeg met zijn resultaten en vooruitzichten de handen van beleggers wel op elkaar. Het aandeel maakte een koerssprong van 11 procent.

Euro

Verder bleek de verkoop van nieuwe woningen in de VS vorige maand te zijn gedaald. Daartegenover zat het consumenten vertrouwen in november in de lift en trok ook de industriële activiteit verder aan.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 47,95 dollar en Brentolie daalde 0,3 procent tot 48,96 dollar per vat. De euro was 1,0577 dollar waard, tegen 1,0559 dollar bij het Europese slot.