economie

Medewerkers Pernis verwerpen loonbod Shell

Door ANP - 03 november 2016

ROTTERDAM (ANP) – Medewerkers van Shell in Pernis en Moerdijk hebben donderdag in meerderheid het loonvoorstel van het concern verworpen. Dat meldden vakbonden CNV en FNV donderdag na ledenraadplegingen. Het huidige voorstel zou achterblijven bij dat van vergelijkbare bedrijven.

Shell biedt volgens de bonden een loonsverhoging dit jaar van 1 procent en 1,25 procent volgend jaar, en tweemaal een eenmalige uitkering van 1000 euro. De bonden zien graag een structurele loonsverhoging van 1,5 procent dit jaar en 1,75 procent volgend jaar. Volgens Shell is het bod van het concern echter hoger dan de algemene looneis die de FNV voor 2016 voor al haar leden stelt.

De bonden zullen volgende week met een ultimatum komen en sluiten daarbij verdere acties niet uit.

Onverantwoord

General Manager Jos van Winsen van Shell Pernis vindt de positie die de vakbond inneemt onverantwoord. ,,Ik begrijp niet hoe eventuele acties in het belang van medewerkers zouden kunnen zijn”, zo zegt hij. Het afwijzen van het loonvoorstel komt voor Shell niet onverwacht. De onderhandelingen met de bonden lopen volgens het bedrijf al maanden moeizaam.

Volgens Shell tellen Shell Pernis en Moerdijk 2850 personeelsleden. Daarvan vallen er 1800 onder de cao. Ruim een vijfde van alle medewerkers is daarbij lid van een vakbond.