economie

Olie en technologie stuwen Wall Street

Door ANP - 21 november 2016

NEW YORK (ANP) – Wall Street koerste maandag af op een positief begin van de handelsweek, die wegens Thanksgiving korter is dan anders. Alle drie de leidende graadmeters tikten tussentijds nieuwe recordstanden aan, onder meer dankzij de steun die het herstel van de olieprijzen bood.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond een kleine drie kwartier voor de slotbel 0,4 procent hoger op 18.939 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,7 procent tot 2196 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq dikte 0,8 procent aan en stond op 5364 punten.

Vooral technologie- en oliegerelateerde fondsen waren gewild. IT-gigant IBM en iPhonemaker Apple behoorden tot de sterkste stijgers in de Dow met winsten van 1,4 en 1,6 procent. Aleen chemiereus DuPont deed het beter met een koerswinst van 1,8 procent.

Olie

De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron wonnen 1,2 en 1 procent. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie steeg maandag 3,9 procent tot 47,49 dollar. Brentolie, die gewonnen wordt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, werd 4,6 procent duurder en bracht per vat van 159 liter 48,99 dollar op.

De overtuiging groeit op de oliemarkt dat oliekartel OPEC er ditmaal daadwerkelijk in zal slagen tot afspraken te komen over een beperking van de olieproductie. Dat kan een stevige bodem leggen onder de olieprijzen, die door een structureel overaanbod al meer dan twee jaar flink onder druk staan.

Reuring

Ook overnamenieuws zorgde wel voor wat reuring. Zo werd digitaal beveiliger LifeLock 15 procent meer waard na een overnamebod door Symantec. De producent van bouwmaterialen Headwaters komt in handen van het Australische Boral. Dat nieuws zette de koers 17 procent hoger.

Facebook werd dik 4 procent meer waard. Het bedrijf achter het gelijknamige sociale netwerk liet vrijdagavond nabeurs weten dat het vanaf begin volgend jaar voor in totaal 6 miljard dollar aan eigen aandelen gaat inkopen.

De euro was 1,0615 dollar waard, tegen 1,0600 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.