economie

Olie ook in schijnwerpers op Wall Street

Door ANP - 30 november 2016

NEW YORK (AFN) – De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag halverwege de sessie overwegend op winst. Ook op Wall Street eiste de oliesector door de fors gestegen olieprijzen een hoofdrol op. De olieproducerende landen van oliekartel OPEC bereikten eerder op de dag een akkoord over het terugschroeven van de olieproductie. Beleggers wachten verder op het Beige Book, een Fed-rapport over de staat van de economie in de VS.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,4 procent hoger op 19.193 punten. De brede S&P 500 won 0,2 procent tot 2207 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond op een verlies van 0,6 procent op 5347 punten.

De olieprijs liep eerder op woensdag al hard op na positieve geluiden over de onderhandelingen tussen de leden van het kartel van olie-exporterende landen. Het akkoord werd kort voor de slotbel van de beurzen in Europa aangekondigd. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond ondertussen 9 procent in de plus op 49,31 dollar. Brent werd 8,3 procent duurder op 50,21 dollar per vat.

Olie

Oliereuzen als Chevron en ExxonMobil wonnen tot 2,7 procent. Ook energiebedrijven als Hess (plus 14 procent), Apache (plus 9 procent) en Chesapeake (plus 10 procent) gingen in het kielzog van de olieprijzen mee vooruit.

Naast de olieperikelen reageerden beleggers ook op het banenrapport van loonstrookverwerker ADP. Daaruit bleek dat Amerikaanse bedrijven afgelopen maand per saldo 216.000 nieuwe banen creëerden, aanzienlijk meer dan verwacht. Het ADP-rapport geeft doorgaans een goede indicatie van het banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert.

Splunk

De producent van industriële gassen Praxair verloor 1,5 procent aan beurswaarde. Het bedrijf is weer met zijn Duitse branchegenoot Linde in gesprek over een mogelijke fusie. Die gesprekken liepen in september nog vast.

Softwarebedrijf Splunk boekte een koerswinst van 4 procent nadat het positiever werd over de resultaten dit jaar. Het tegenovergestelde gold voor branchegenoot Autodesk (min 3 procent). Beleggers reageerden teleurgesteld op de verwachtingen van Autodesk over het lopende kwartaal.

Euro

De producent van actiecamera’s GoPro kreeg de handen van beleggers op elkaar. Het bedrijf kondigde aan circa 15 procent van het aantal banen te schrappen om kosten te besparen. Dat is volgens GoPro nodig om weer winstgevend te worden. Het aandeel GoPro stond 3 procent hoger.

De euro werd voor 1,0589 dollar verhandeld, tegen 1,0566 dollar bij het slot van de Europese beurzen.