economie

Oliedeal kleurt beurzen Europa groen

Door ANP - 30 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn woensdag eensgezind in het groen gesloten. De graadmeters werden vooruitgeholpen door de stevig gestegen olieprijzen. De gehele sessie zaten de olieprijzen al in de lift na positieve berichten uit het overleg van OPEC-landen over de inperking van hun olieproductie. In Amsterdam vielen de winsten van olie- en gasreus Shell en oliedienstverlener SBM Offshore op.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1 procent in de plus op 457,21 punten. De MidKap zakte daarentegen 0,1 procent naar 651,52 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 0,6 procent omhoog.

Het OPEC-akkoord moet helpen het overaanbod aan olie op de internationale markten te verkleinen, zodat de olieprijs weer kan stijgen. Binnen het kartel van olie-exporteurs werd hierover eerder dit jaar al een principeakkoord bereikt, maar een definitieve overeenkomst liet op zich wachten.

Amerikaanse olie werd 7,7 procent duurder bij 48,73 dollar per vat, terwijl de prijs van Brent met 7,9 procent opliep naar 50,05 dollar per vat. Dinsdag zakten de prijzen nog met circa 4 procent door de aanhoudende onzekerheid rond het overleg.