economie

Olieministers OPEC optimistisch over deal

Door ANP - 30 november 2016

WENEN (ANP) – De olieministers van de OPEC-landen zijn optimistisch over de kansen op een deal over een beperking van de olieproductie woensdag bij hun top in Wenen. Dat lieten ze weten voorafgaand aan de officiële start van het overleg in de Oostenrijkse hoofdstad.

Binnen het kartel van olie-exporteurs werd eerder dit jaar al een principeakkoord bereikt over de inperking van de productie, als middel om de lage olieprijs op te krikken. Een definitieve overeenkomst laat echter nog altijd op zich wachten. Een deal hangt vooral op de medewerking van Iran en Irak, die vooralsnog niet wilden bijdragen aan de verlaging van de productie die van alle leden wordt gevraagd.

De Iraanse olieminister liet woensdagochtend nogmaals weten dat zijn land de productie niet zal verlagen, maar dat er alternatieven zijn om alsnog tot overeenstemming te komen. Zijn collega uit Irak liet weten wel bereid te zijn de productie te verlagen en gaf daarbij aan dat er unanieme steun is voor een verlaging van de totale productie binnen het kartel.