economie

Positivisme over OPEC-deal stuwt beurzen

Door ANP - 30 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam koerste woensdagmiddag stevig in het groen. Ook elders in Europa gingen de graadmeters omhoog, geholpen door de opleving van de olieprijzen. De OPEC-landen zouden volgens mediaberichten een akkoord hebben gesloten over de inperking van hun olieproductie. De hele dag gaven positieve geluiden over de oliedeal de beurzen al een zet in de goede richting.

De AEX stond kort na de openingsbel op Wall Street 1,2 procent in de plus op 457,73 punten. De MidKap zakte daarentegen 0,1 procent naar 651,69 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen gingen 0,3 tot 0,8 procent omhoog.

Het OPEC-akkoord moet helpen het overaanbod aan olie op de internationale markten te verkleinen, zodat de olieprijs weer kan stijgen. Binnen het kartel van olie-exporteurs werd hierover eerder dit jaar al een principe-akkoord bereikt, maar een definitieve overeenkomst liet op zich wachten.

AEX

Het optimisme joeg de olieprijs verder op. Amerikaanse olie werd 6,5 procent duurder bij 48,16 dollar per vat, terwijl de prijs van Brent met bijna 7 procent opliep naar 49,60 dollar per vat. Dinsdag zakten de prijzen nog met circa 4 procent door de aanhoudende onzekerheid rond het overleg.

In de AEX hoorden oliebedrijf Shell en het zwaar van de oliesector afhankelijke SBM Offshore bij de sterkste winnaars, met plussen van 3,5 en 4 procent. Tankopslagbedrijf Vopak won 1,4 procent, terwijl bodemonderzoeker Fugro in de MidKap 1,5 procent meer waard werd.

Duitsland

Unilever stond met een winst van 2,9 procent ook in de bovenste regionen van de AEX. Het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern liet weten de operationele marge versneld op te zullen voeren.

In Frankfurt won de producent van industriële gassen Linde 5 procent. Het bedrijf praat weer met branchegenoot Praxair over een fusie, nadat die gesprekken in september nog waren stukgelopen.

Euro

Royal Bank of Scotland leverde in Londen 2,1 procent in. De bank, die nog altijd grotendeels in handen is van de Britse overheid, zakte voor de jaarlijkse stresstest voor de Britse bankensector en moet miljarden extra kapitaal ophalen.

De euro werd voor 1,0607 dollar verhandeld, tegen 1,0615 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.