economie

Rabobank: economische vooruitzichten onzeker

Door ANP - 30 november 2016

UTRECHT (ANP) – De opkomst van het protectionisme in de wereld kan de groei van de Nederlandse economie flink de kop in drukken. Volgens Rabobank zijn de vooruitzichten voor Nederland op korte termijn nog steeds gunstig, maar brengt bijvoorbeeld de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president voor een iets langere termijn grote onzekerheid met zich mee.

In het meest ongunstige scenario zakt de jaarlijkse economische groei in Nederland terug tot 0,3 procent in de periode 2018 tot 2023, staat in een woensdag gepubliceerd rapport van de bank. Dat kan gebeuren wanneer overheden in de wereld markten zodanig gaan afschermen dat er nauwelijks meer bereidheid is tot internationale samenwerking. De wereldhandel valt dan sterk terug en dat zou slecht zijn voor Nederland.

Trump is mede gekozen dankzij uitspraken over het buitenland dat volgens hem de Verenigde Staten vooral geld en banen kost. Hij wil dat de VS zich in de eerste plaats met zichzelf bemoeien en wil af van een aantal grote handelsverdragen.

Weeffouten

Echter ook als protectionisme niet de overhand krijgt, is Nederland nog niet verzekerd van een gouden toekomst. Volgens Rabo-econoom Hans Stegeman is het belangrijk dat de regering in Den Haag werk maakt van ,,structurele weeffouten” op het gebied van pensioenen, de arbeidsmarkt, de zorg en de woningmarkt. ,,Het grote verschil tussen zzp’ers en vaste krachten blijft bijvoorbeeld zonder beleid een probleem”, stelt hij.

De kleine haarscheurtjes van nu kunnen bij zwaarder economisch weer leiden tot grote barsten en erger, is de gedachte. Rabobank denkt dat de jaarlijkse groei straks zomaar op 2,3 procent kan uitkomen. Maar als we blijven ,,doormodderen” is een scenario met een jaarlijkse toename van niet meer dan 1,4 procent realistischer.

Voorlopig ziet het beeld er nog wel goed uit. Dit jaar gaat de Nederlandse economie waarschijnlijk met 2 procent vooruit, raamt de bank. Voor 2017 houdt Rabobank het op 1,8 procent groei. Daarmee is het financiële concern zelfs ietsje positiever dan een maand geleden. Dat komt doordat het herstel in Nederland in het derde kwartaal wat sterker was dan eerder voorspeld.