economie

‘Rustige beursdag in het verschiet’

Door ANP - 28 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs opent maandag naar verwachting vrijwel onveranderd, in lijn met de andere graadmeters in Europa. De agenda voor beleggers is op de eerste handelsdag van de week nagenoeg leeg.

De financiële markten zijn deze week vooral gespitst op de belangrijke vergadering van oliekartel OPEC over een productieverlaging en het banenrapport uit de Verenigde Staten. De OPEC komt woensdag in Wenen bijeen om te proberen een definitief akkoord te sluiten over een productieverlaging om zo de olieprijzen te stutten. Maar vooral Iran zou niet bereid zijn mee te werken aan een deal, nadat eerder een voorlopig akkoord werd gesloten. Overaanbod op de oliemarkt zorgt al twee jaar voor forse druk op de prijzen.

De Amerikaanse overheid komt vrijdag met het banencijfer over november naar buiten. Het is het laatste banenrapport voor de rentevergadering van de Federal Reserve in december. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn van groot belang voor het rentebeleid van de Fed. Naar alle waarschijnlijkheid zal de Amerikaanse centrale bank volgende maand voor het eerst in een jaar tijd de rente verhogen.

Euro

Het aandeel Heijmans verwerkt onder meer een adviesverlaging van Kepler Cheuvreux. Verder bleek uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat FMR zijn belang in de geplaagde bouwer, die in zwaar weer zit en mogelijk niet aan zijn bankafspraken kan voldoen, flink heeft verkleind. Heijmans praat maandag ook zijn personeel bij.

De beurzen in Europa sloten vrijdag met kleine plussen na een rustige handelssessie. De Amsterdamse AEX-index klom 0,1 procent tot 457,99 punten. Op Wall Street werd op Black Friday slechts een halve dag gehandeld, maar bereikten de leidende graadmeters wel nieuwe recordniveaus.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde voorbeurs 0,2 procent naar 45,96 dollar. Brent werd 0,1 procent goedkoper bij 47,19 dollar per vat. De euro werd voor 1,0646 dollar verhandeld, tegen 1,0598 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.