economie

Rustige dag op Europese beurzen

Door ANP - 24 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn donderdag zonder grote uitslagen gesloten. Met een nagenoeg lege agenda maakten beleggers er een rustige beursdag van. Er was ook geen richtinggevend nieuws uit de Verenigde Staten, omdat de beurzen in New York vanwege Thanksgiving Day gesloten bleven.

De AEX in Amsterdam sloot 0,2 procent hoger op 457,44 punten. De MidKap steeg eveneens 0,2 procent, naar 652,64 punten. De belangrijkste graadmeters in Frankfurt en Parijs kregen er 0,3 procent bij. Londen noteerde een plus van 0,2 procent.

In de AEX gingen staalconcern ArcelorMittal, biotechnoloog Galapagos en tankopslagbedrijf Vopak aan kop, met plussen tot 1,4 procent. Onderaan de lijst met hoofdfondsen stonden Philips en ABN AMRO. Zij verloren respectievelijk 1 en 0,3 procent.

Air France-KLM

Air France-KLM zakte 1,2 procent en was daarmee een van de sterkste dalers in de MidKap. KLM stopt komende zomer na 33 jaar met rechtstreekse vluchten tussen Schiphol en Doha, de hoofdstad van Qatar. De felle concurrentie van Qatar Airways zorgt ervoor dat de lijndienst van en naar het Golfstaatje niet langer rendabel is.

Bij de kleinere fondsen was Heijmans een opvallende stijger, met een winst van dik 9 procent zonder direct aanwijsbare reden. Het bouwbedrijf zag zijn beurswaarde eerder deze maand nagenoeg halveren door zorgen over zijn financiële toekomst.

Drankenconcerns

Kardan verloor anderzijds meer dan 11 procent. De investeringsmaatschappij schreef afgelopen kwartaal rode cijfers, vooral door hogere financieringslasten.

In Parijs wisten drankenconcerns de aandacht op zich gericht. Rémy Cointreau won 1,4 procent door goed ontvangen kwartaalcijfers. Pernod Ricard zakte juist 2,1 procent. Analisten van JPMorgan voorzien mogelijk problemen voor het bedrijf in India.

Euro

Lufthansa eindigde in Frankfurt 1,1 procent in het rood. De Duitse luchtvaartmaatschappij kampt met een grote pilotenstaking, waardoor woensdag en donderdag bij elkaar al bijna 1800 vluchten zijn uitgevallen. Voor vrijdag zijn nog eens 830 vluchten geschrapt.

De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde nagenoeg vlak op 47,97 dollar. Brentolie veranderde eveneens nauwelijks in prijs, bij 48,93 dollar per vat. De euro was 1,0569 dollar waard, tegen 1,0559 dollar bij het Europese slot op woensdag.