economie

‘Rustige sessie in verschiet op Damrak’

Door ANP - 24 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam zal de handelsdag donderdag naar verwachting rond de slotstand van woensdag aanvangen. De Europese aandelenmarkten moeten het donderdag doen zonder richting uit de Verenigde Staten, waar Wall Street vanwege Thanksgiving Day gesloten blijft. De agenda is verder nagenoeg leeg.

Wel werden definitieve cijfers over de economische groei in Duitsland gepubliceerd. Later op de dag volgen nog cijfers over het Duitse ondernemersvertrouwen. Beleggers verwerken verder onder meer de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daaruit kon worden opgemaakt dat een renteverhoging in de VS aanstaande is. Dit zorgde onder meer voor een waardestijging van de dollar ten opzichte van de euro.

ASML haalde woensdag 750 miljoen euro op met een nieuwe lening. De chipmachinemaker wil een deel van de opbrengst gebruiken voor de financiering van het minderheidsbelang in Carl Zeiss. Ook wordt het geld gebruikt om de kapitaalstructuur te optimaliseren, waaronder de terugkoop van eigen aandelen in het huidige inkoopprogramma.

Takeaway.com

Verder zal er bovengemiddelde aandacht zijn voor Takeaway.com. De etenbestelsite heeft een koopadvies gekregen bij Goldman Sachs.

In Frankfurt richten beleggers zich op staalconcern ThyssenKrupp. Onder meer prijsdalingen namen een flinke hap uit de omzet van het Duitse bedrijf. Ook de winst viel lager uit. Verder blijft Lufthansa de gemoederen bezighouden. Piloten die aangesloten zijn bij de vakbond Vereinigung Cockpit (VC) staken nog tot en met vrijdag en dat kost de Duitse luchtvaartmaatschappij en de Duitse economie naar verwachting miljoenen euro’s.

Rémy Cointreau

Drankenconcern Rémy Cointreau staat in Parijs in de schijnwerpers nadat het de boeken opende.

De AEX ging woensdag nagenoeg vlak de handel uit op 456,41 punten. De MidKap eindigde ook vlak, op 651,41 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden tot 0,5 procent in. Londen sloot net als Amsterdam onveranderd.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg voorbeurs 0,3 procent tot 48,08 dollar en Brentolie won 0,2 procent tot 49,04 dollar per vat. De euro was 1,0535 dollar waard, tegen 1,0559 dollar bij het Europese slot op woensdag.