economie

Rustige sessie in verschiet op Wall Street

Door ANP - 25 november 2016

NEW YORK (ANP) – De halve handelsdag vrijdag op Wall Street belooft weinig spektakel te bieden. Er is nauwelijks nieuws voorhanden om Amerikaanse beleggers richting te geven. Detailhandelsbedrijven staan misschien nog het meest in de belangstelling op wat in de volksmond Black Friday wordt genoemd.

Op de vrijdag na Thanksgiving begint traditioneel het kerstinkopenseizoen, veruit de belangrijkste periode van het jaar voor de meeste winkeliers. De maandag na Thanksgiving staat bekend als Cyber Monday. Op die dag gaan Amerikanen op zoek naar aanbiedingen op internet.

Voor bedrijven als Alibaba, Amazon en Wal-Mart breken met het feestdagenseizoen hoogtijdagen aan. In de voorbeurshandel stonden de koersen van de winkelketen en e-commercereuzen in de plus.

Johnson & Johnson

Farmaceut Johnson & Johnson weet eveneens de aandacht op zich gericht. Volgens persbureau Bloomberg heeft het Amerikaanse concern het Zwitserse biotechnologiebedrijf Actelion benaderd voor een deal. Johnson & Johnson zou met de deal zijn aanbod aan farmaceutische producten willen uitbreiden.

Verder weet de oliesector zich in de komende periode verzekerd van een bovengemiddelde belangstelling. De OPEC-landen hopen volgende week met een akkoord over de inperking van de olieproductie over de brug te komen. Door afspraken over productiebeperkingen te maken moeten de olieprijzen worden opgekrikt. Deze staan door een structureel overaanbod al meer dan twee jaar onder druk.

Dow

Donderdag waren de effectenmarkten wegens Thanksgiving gesloten. Wall Street nam woensdag in een relatief kalme sessie al een voorschot op Thanksgiving Day. De leidende Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 scherpten evenwel hun recordstanden iets aan in een sessie die gekenmerkt werd door lage handelsvolumes.

De Dow sloot woensdag 0,3 procent in de plus op 19.083,18 punten. De S&P won 0,1 procent tot 2204,72 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,1 procent achteruit en sloot op 5380,68 punten.