economie

Shell straalt op positief Damrak

Door ANP - 01 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam is dinsdag met winst geopend. Olie- en gasconcern Shell was een uitblinker op het Damrak dankzij beter dan verwachte cijfers. Shell heeft in het derde kwartaal meer winst geboekt dan een jaar eerder, mede dankzij forse kostenbesparingen.

De AEX-index noteerde in het eerste uur van de handel 0,4 procent hoger op 454,54 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 656,70 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Frankfurt klommen tot 0,2 procent, Parijs was vlak.

Shell was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 3,1 procent. Het bedrijf rapporteerde een winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs), exclusief eenmalige posten, van 2,8 miljard dollar. Een jaar eerder kwam het resultaat naar die voor financieel analisten leidende maatstaf uit op 2,4 miljard dollar. De winst is hoger dan analisten hadden voorzien.

BP

De Britse branchegenoot BP kwam ook met resultaten naar buiten. De oliemaatschappij zag de winst halveren. Het aandeel BP verloor in Londen 2,8 procent.

Verzekeraar NN Group deed het ook goed bij de hoofdfondsen met een plus van 1 procent. Investeerder BlackRock heeft zijn belang in NN vergroot. Digitaal beveiliger Gemalto was de grootste daler in de AEX met een min van 1,1 procent.

Ordina

Ordina zakte 5,2 procent bij de kleinere bedrijven in Amsterdam. De automatiseerder heeft de omzet in het derde kwartaal zien dalen. NIBC Markets verlaagde zijn beleggingsadvies.

De producent van elektronische componenten Neways Electronics publiceerde ook resultaten. Die vielen niet in goede aarde en het aandeel zakte 6 procent. Vastgoedbedrijf Vastned steeg 1,4 procent in de MidKap, dankzij een aanscherping van de winstverwachting.

De olieprijzen stonden hoger na de sterke daling op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 47,09 dollar en Brentolie werd 1,2 procent duurder op 49,17 dollar per vat. De euro was 1,0990 dollar waard, tegen 1,0960 dollar bij het Europese slot een dag eerder.