economie

‘Spaarrente voorlopig nog niet omhoog’

Door ANP - 16 november 2016

AMSTERDAM (ANP) – Hypotheekrentes krabbelen sinds de verkiezing van Donald Trump langzaam weer wat op, maar dat wil niet zeggen dat consumenten ook snel meer rente op hun spaargeld kunnen verwachten. Dat zei financieel directeur Kees van Dijkhuizen van ABN AMRO woensdag.

De hypotheekrente en spaarrente worden niet op dezelfde manier vastgesteld. Een bank kijkt voor de hypotheekrente vooral naar de rente op langetermijnleningen (de kapitaalmarkt), terwijl de vergoeding op spaarrekeningen vooral op de zogenoemde korte rente wordt gebaseerd, aldus de beoogd opvolger van ABN-topman Gerrit Zalm.

Meerdere grote hypotheekaanbieders, waaronder ABN AMRO en ING, hebben recent aangekondigd de hypotheekrente te verhogen. Dat komt omdat de lange rente sinds de overwinning van Trump weer wat aan het stijgen is.